Adam Komar, szef kuchni i właściciel restauracji Złoty Dworek, wcześniej od roku 2000 szef kuchni wielu warszawskich restauracji oraz szef kuchni Cafe Bastille w australijskim Melbourne. Laureat tytułu "Najlepszy Szef Kuchni Roku 2014" - nagrody przyznawanej przez kapitułę Przewodnika Poland 100 Best Restaurants.

Wcześniej przez wiele lat byłeś szefem kuchni w znanych restauracjach, m.in. w Domu Polskim, a ostatnio Belvedere w Łazienkach Królewskich. Skąd decyzja, aby teraz samemu poprowadzić restaurację?
Praca w każdej z restauracji jako szef kuchni była wspaniałym polem do nauki prowadzenia biznesu oraz do szlifowania umiejętności gotowania. Belvedere pozwoliło poznać świat produktu premium oraz Fine Dinning na najwyższym poziomie. Pozwoliło także poznać sposób na organizację wszystkich aspektów restauracji, a było ich sporo: menu a’la cart, imprezy biznesowe, wesela, catering oraz zaszczyt obsługiwania Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej podczas kolacji organizowanych w Pałacu Prezydenckim.

Co w gotowaniu jest najciekawsze?
Dla każdego pasjonata: wszystko. Od możliwości tworzenia, poprzez wyrażanie siebie aż do opowiadania historii gdzie prostota jest głównym bohaterem.

Czego ludzie nie lubią jeść, a co powinni - według Ciebie - polubić?
Nadal bardzo często tym niechcianym dodatkiem do obiadu są warzywa. Zapomniany jarmuż posiada dużo witaminy C i żelaza, słonecznik bulwiasty jest wspaniałym składnikiem zup, kremów a także dodatkiem do dań głównych. Pasternak czy zwykła pietruszka mogą zaskoczyć swoim smakiem i sposobem podania.

Pomysł na prosty, niedzielny obiad w 10 minut?
Placuszki z białej kaszy gryczanej z wędzonym na zimno pstrągiem i kwaśną śmietaną.

Jak przygotować takie placki?
Kaszę gotujemy, nawet lekko rozgotowujemy. Do kaszy dodajemy natkę, szczypiorek (lub dowolne zioła według upodobań), nieco soli oraz pieprzu a także jajko i łyżkę mąki pszennej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Proste, zdrowe i nietypowe danie.

Słodko czy słono? I dlaczego?
Słono ale uwielbiam słodko. Jak każdy szef kuchni muszę znać podstawy cukiernictwa (a może troszkę więcej…).

Ulubiony deser?
Tiramisu przygotowane przez moją żonę.

A kto gotuje lepiej: Ty, czy żona?
Moją żona nie jest pasjonatem gotowania ale są potrawy, które przygotowuje lepiej ode mnie.

Najbardziej przereklamowana – według Ciebie - potrawa?
Schabowy z kapustą i ziemniakami – nie jest to (wbrew przekonaniu większości) ani danie polskie ani też szczególnie ciekawe.

Najbardziej uniwersalny składnik w Twojej kuchni?
Masło. Jestem zagorzałym obrońcą masła i jego „kuchennych” właściwości. Masło w mojej kuchni zajmuje zaszczytne miejsce. Doskonale podkreśla smak potraw i dodaje im elegancji.

Pomysł na ciekawe danie wegetariańskie?
Kwiat cukinii nadziewany kozim serem z duszoną kaszą jęczmienną z borowikami i oregano.

Ryby czy wołowina?
Na rynku jest bardzo dużo wspaniałych gatunków ryb, które z pewnością mogą zadowolić najwybredniejszych smakoszy. Bardzo lubię żabnicę, turbota czy labraxa. Wołowiny nie pomijam w moim menu i lubię jej nieoczywiste części, takie jak goleń, karkówka, policzki, gdzie odpowiednie przygotowanie mięsa wymaga doświadczenia i umiejętności, ale uzyskany efekt potrafi być doskonały.